Meșteșuguri din situl Natura 2000 Săcueni
Sau cand dati click pe start quiz!
Situată în nord-vestul Bihorului, Valea Ierului concentrează în limitele sale un important patrimoniu natural și cultural. Tradițiile multiculturale sunt păstrate cu mândrie și respect de comunitățile entice care conviețuiesc în deplină armonie cu natura.
Dintre ocupațiile tradiționale ale locuitorilor amintim pe lângă agricultură , pescuitul și vânătoarea.
Arealul a fost până la sfârșitul secolului XIX o zonă cu terenuri agricole care alternau cu mlaștini și lunci inundabile. În perioadele când muncile agricole se terminau locuitorii se îndeletniceau cu pescuitul și vâătoarea. Uneltele caracteristice pentru pescuit erau vârșa, năvodul și bărcile cu fundul plat, cu care se putea circula în malștini. Locuitorii foloseau produsele oferite de natură – tresția șipapura -pentru acoperitul clădirilor, împletituri diverse. La ora actuală aceste ocupații nu mai sunt practicate, ele fiind legate de existența mlaștinilor care au fost asecate.Uneltele tradiționale se făceau din lemn, de către meșteri locali.
O altă ocupație tradițională care se păstrează și în zilele noastre este cultivarea viței de vie și producerea vinului. Vinul renumit din zona Săcueni – Diosig se păstra în pivnițele săpate în pereții de loess.