Plantele din situl Natura 2000 Săcueni
Sau cand dati click pe start quiz!
Speciile de plante care au stat la baza declarării sitului Natura 2000 ROSCI0220 Săcueni sunt:
Pulsatilla pratensis hungarica
Este o specie perenă, cu talie de până la 30-40 cm, la fructificare. Frunzele bazale sunt pubescente, de obicei 3-penate, cu segmente adânc sectate. Flori de 2-3,5 cm diametru, cilindrice, nutante, segmente la exterior violacee, în interior gălbui, cu lobii recurbați la vârf, de 1,5 ori mai lungi decât staminele. Fructele sunt poliachene.
Nu a fost regăsită în sit.
Rezervația Naturală Lacul Cicoș
Quercus pubescens Wild. (stejar pufos)
Descrierea speciei: Arbore de dimensiuni medii (10-20 m, rareori de 25m înălțime), cu o coroană largă, dacă crește în spații deschise, uneori cu mai multe tulpini de la bază. Ramuri cu lăstari pufoși, muguri maro-deschis. Frunze pieloase (4-10 cm lungime și 3-6 cm lățime), penat-lobate (3-7 perechi de lobi de obicei rotunjiți), pubescente pe partea inferioară, de 5-10 cm lungime, cu pețiol scurt (4-15 mm), pubescent, adesea aglomerate spre vârful ramurilor. Perișorii de pe frunze sunt mai vizibili primăvara. Distribuția în Europa: Quercus pubescens se găsește în zona mediteraneană, destul de frecvent în Europa de Sud, avansând spre nord până la aproximativ 50 de grade.
Salix alba L. (salcia albă)
Descrierea speciei: Salix alba L. este una dintre cele mai mari specii de salcie. Este un arbore de talie medie spre mare, de 10-30 m, cu trunchi de până la 1 m diametru și coroană neregulată, adesea înclinată. Frunze lanceolate, lungi de 5-10 cm, cu margini mărunt serate și pe dos argintii-pubescente.
Nu trăiește mult timp: de obicei supraviețuiește numai 20-30 de ani.
Distribuția în Europa
Salcia albă are un areal vast, Europa (fără ţinuturile nordice extreme), ajungând în Caucaz, Asia Mică, China, Himalaia, Algeria.