Meșteșugurile din situl Natura 2000 Valea Iadei
Sau cand dati click pe start quiz!
În zona Văii Iadei se practicau meșteșugurile caracteristice altor zone din Munții Pădurea Craiului. Odată cu schimbările aduse de amenajarea lacurilor de acumulare, populația a trecut la un mod de viață diferit. În afară de localitățile Remeți și Bulz nu mai există alte așezări permanente pe vale. Locuitorii de aici au renunțat la modul de viață tradițional, marea lor majoritate fiind angrenați în activități conexe turismului.
Unul din vechile meşteşuguri din zonă îl reprezintă crearea de ţesături din bumbac, in sau lână pentru uz gospodăresc sau realizarea hainelor, precum şi decorarea acestora cu motive interesante specifice fiecărei zone.
Această muncă a fost şi este practicată în exclusivitate de femei, şi arta ţesutului şi a broderiei a fost transmis generaţii de-a rândul de la mamă la fiică. În prezent mai există puţine femei care practivă acest meşteşug, iar pe cele mai multe le puteţi descoperi în zonele montane, mai greu accesibile.
Lemnul este o materie primă foarte accesibilă, şi este foarte des folosit în gospodărie. În timp s-au dezvoltat câteva meşteşuguri cu un anume specific în Bihor, adaptate anumitor zone, cerinţe şi materialelor disponibile. Dintre acestea cele care se practicau și pe Valea Iadei au fost lădăritul, scărăritul şi, mai ales în rândul populaţiei rrome, realizarea lingurilor, căucelor şi coveţilor din lemn.
Există, în Bihor, un instrument muzical care dă un specific anume muzicii populare de aici: vioara cu goarnã. Deşi nu este autohton, acest instrument şi-a lăsat amprenta asupra folclorului bihorean recent.
Alte instrumente realizate manual – în tradiţia românească, ungurească sau purtând semnul creativităţii tinerilor care duc meşteşugul mai departe – sunt fluierul din lemn, naiul, toba din piele, drâmba, ţitera, tulnicul moţesc şi nu numai.
Dacă aveţi curiozitatea să căutaţi elemente ale folclorului bihorean autentic prin sate – în special în satele mai izolate – mai aveţi şanse să găsiţi, în special, bătrâni care vă pot face demonstraţii ilustrative. Surprinzător este însă faptul că cele mai vechi cântece nu sunt acompaniate de nici un instrument, fiind interpretate doar vocal.
În anii 60` – 70` ai secolului trecut încă exista o moară de apă pe Valea Iadei, în apropiere de Bulz, și câteva clădiri cu acoperiș de paie, care din păcate nu au fost păstrate ca dovezi ale modului de viață ancestral.