Meșteșugurile din Parcul Natural Apuseni
Sau cand dati click pe start quiz!
ARTA TEXTILELOR
Unul din vechile meşteşuguri din zona judeţului Bihor şi a Munţilor Apuseni îl reprezintă crearea de ţesături din bumbac, in sau lână pentru uz gospodăresc sau realizarea hainelor, precum şi decorarea acestora cu motive interesante specifice fiecărei zone.
Această muncă a fost şi este practicată în exclusivitate de femei, şi arta ţesutului şi a broderiei a fost transmis generaţii de-a rândul de la mamă la fiică. În prezent mai există puţine femei care practivă acest meşteşug, iar pe cele mai multe le puteţi descoperi în zonele montane, mai greu accesibile.
Războiul de ţesut se monta doar iarna, cand mâinile pricepute ale femeilor dădeau naştere la obiecte diverse, precum ştergare tradiţionale, feţe de masă, traiste sau piese de îmbrăcăminte specifice portului popular.
ARTA LEMNULUI
Lemnul este o materie primă foarte accesibilă, şi este foarte des folosit în gospodărie. În timp s-au dezvoltat câteva meşteşuguri cu un anume specific în Bihor, adaptate anumitor zone, cerinţe şi materialelor disponibile.
Tara Motilor, situata la izvoarele Ariesului (Campeni, Albac, Avram Iancu, etc.) cuprinde satele din partea centrala a masivului , din bazinul superior al Ariesului. Este o zona locuita in majoritate de romani, renumita pentru prelucrarea lemnului, locuitorii specializadu-se in dulgherit si cioplirea lemnului pentru constructii, indeosebi a sindrilei.
Mesteri vasari (impreuna cu alti mestesugari: “ciubari”, “sindrilari”, “cercurari”, “rotari”, “scandurari”) mai exista in Muntii Apuseni pe Valea Superioara a Ariesului in comunele Garda, Arieseni, Scarisoara, Avram Iancu, Poiana Vadului. Confectionarea micilor obiecte ornamentale prin crestare – indeosebi lazi, linguri de lemn, cauce, bate ciobanesti, furci de tors, plosti, tipare de cas se mai practica in Avram Iancu (jud. Alba), Patrahaitesti (com. Arieseni). Pe Valea Ariesului Mare se mai intalnesc mestesugari priceputi in tamplarit, carutarie, dogarit – instrumente muzicale (fluiere, tulnice), tesut (covoare, scoatre, cergi, costume populare)
Mestesugurile si artizanatul s-au restrans mult ca urmare a industrializarii unor zone invecinate care au atras forta de munca. Productia artizanala, cu o piata de desfacere mica, nesustinuta prin masuri adecvate, este in continuu regres. Nu exista nici o retea de valorificare a produselor artizanale din zona Muntilor Apuseni. In tinutul Muntilor Apuseni, pana in secolul al XVIII-lea, casele erau construite aproape numai din trunchiuri rotunde si groase, dispuse in cununi orizontale (sistemul constructiv Blockhaus). Casele din Tara Motilor construite pe coastele inaltimilor sunt ridicate uneori pe socluri inalte de piatra, iar prispa suspendata este marginita de stalpi uniti prin arcade de lemn. Farmecul aparte al caselor de pe Valea Ariesului este dat de proportia de 1/3 intre inaltimea peretilor si cea a acoperisului.
Monumente arhitectonice populare specifice acestei zone sunt casele cu curte inchisa si intarita, sura poligonala si bisericile din lemn. Acestea din urma sunt situate in mijlocul vetrei satului, pe dealul ori pe promontoriul celui mai ridicat catun. Au ca specificitate prispa cu stalpi sculptati, motivul cel mai utilizat este franghia. Aceste monumente de arhitectura confera peisajului in care sunt construite o nota distincta fata de zonele de campie inconjuratoare, ca si fata de zonele montane a pasunilor alpine.