
Animalele din situl Natura 2000 Muntele Șes
Descrierea va disparea in 05:00 minute!
Sau cand dati click pe start quiz!
Sau cand dati click pe start quiz!
Specii de animale care fac obiectul măsurilor de conservare în situl ROSCI0322 “Muntele Şes”
- 1093* Austropotamobius torrentium – racul de ponoare; specia a fost identificată atât în 2013, cât şi în 2014, în majoritatea pâraielor din interiorul sitului, în special în locurile unde apa avea o viteză de curgere mai mică, substratul era alcătuit din pietriş şi pietre şi unde exista o rădăcină de salcie sau arin, sub care să îşi sape ascunzişul. Mărimea estimată a populaţiei: 5000–20000 adulţi şi juvenili.
- 4014 Carabus variolosus – carabul amfibiu; Specia a fost găsită în zonă pe cursurile pâraielor, de obicei în făgete sau amestecuri de foioase în care predomină fagul. Mărimea estimată a populaţiei: 1000–10000 adulţi
- 4050 Isopha stysi – cosaşul lui Stys; A fost identificat ca fiind rezident în pajişti mezofile şi mezo-higrofile, tufărişuri, dar şi în zona lizierelor de pădure (cer, gorun). Mărimea estimată a populaţiei: 10000–20000 indivizi.
- 1087* Rosalia alpina – croitor alpin; Dispersia punctelor unde specia a fost observată arată că aceasta este aproape egal răspândită în sit. Numărul de adulţi observat în 2014 a fost cu mult mai mic faţă de cel din 2013 – probabil aceasta are legătură şi cu faptul că în 2013 au fost găsite mai multe locaţii în care lemnul exploatat a fost depozitat în situ până la o dată mai târzie. Mărimea estimată a populaţiei: 1000-5000 adulţi.

- 1193 Bombina variegata – izvoraş cu burta galbenă; Specie comună în sit, prezentă relativ uniform în teritoriu, în bălţi permanente şi mai ales în bălţi temporare. Majoritatea acestora sunt situate pe drumurile forestiere şi în văi unde este posibilă acumularea naturală a apei. Mărimea estimată a populaţiei: 1500 – 2000 indivizi.
- 1166 Triturus cristatus – triton cu creastă; Specia preferă zonele umede permanente cu apă limpede şi fără peşti prădători. A fost identificată în efectiv mai mic şi în bălţi temporare. Este răspândită neuniform, cu predilecţie în partea de nord a sitului, în funcţie de disponibilitatea habitatului favorabil. Mărimea estimată a populaţiei: 10000–20000 indivizi.
- 1352* Canis lupus – lup; Specie rezidentă, larg răspândită, utilizează întreg teritoriul sitului, cu precădere zonele mai liniştite şi îndepărtate de habitatele locuite, zonele unde se desfăşoară activităţi de exploatare forestieră şi zonele industriale – ex. cariere în exploatare. Au fost identificate urme şi/sau lăsături în zona valea Adăpătoarea, între valea Şinteului şi valea Mare, Dealul Staule şi dealul Şitău. A fost identificată o vizuină nefolosită în zona Dealul Pleş. Mărimea estimată a populaţiei: 2-5 indivizi. Mărimea populaţiei este clasată în categoria C, respectiv mărimea populaţiei în sit este mai mare de 0%, dar mai mică de 2% din populaţia naţională a speciei. Elementele de habitat importante pentru specie sunt în stare bună de conservare – B, iar populaţia din sit nu este izolată în relaţie cu aria naturală de răspândire – C. Valoarea sitului pentru conservarea speciei este considerată bună – B.
- 1361 Lynx lynx – râs; Prezenţă marginală în sit, cu prezenţă ocazională/tranzit. A fost semnalat un singur exemplar, în anul 2012, zona Valea Morii – OS Aleşd. Mărimea estimată a populaţiei: 0-2 indivizi. Mărimea populaţiei este clasată în categoria C, respectiv mărimea populaţiei în sit este mai mare de 0%, dar mai mică de 2% din populaţia naţională a speciei. Elementele de habitat importante pentru specie sunt în stare bună de conservare – B, iar populaţia din sit nu este izolată în relaţie cu aria naturală de răspândire – C. Valoarea sitului pentru conservarea speciei este considerată bună – B.
- 1324 Myotis myotis – liliac comun; Populaţie permanentă – sedentară/rezidentă – în perioada activă. Specia nu hibernează pe teritoriul sitului din lipsă de adăposturi subterane corespunzătoare. Specia este comună în sit, este răspândită aproximativ pe toată suprafaţa sitului, în pădurile de fag şi quercinee şi pajişti..
- Alte specii de animale descrise în sit:
- Nevertebrate:
- Lucanus cervus – rădaşca; NT.
- Lycaena dispar –
- Callimorpha quadripunctaria – LC.
- Cordulegaster heros – NT.
- Pholidoptera transsylvanica – NE.
- Odontopodisma rubripes – NE.
- Protaetia lugubris – LC.
- Protaetia speciossissima –
- Herpetofaună:
- Salamandra salamandra – Specie relativ comună în sit. Au fost identificaţi atât indivizi adulţi cât şi larve.
- Triturus alpestris. Specie relativ comună în sit. Au fost identificaţi atât indivizi adulţi cât şi larve.
- Triturus vulgaris ampelensis. Specie relativ comună în sit.
- Rana temporaria. Specie comună în sit.
- Rana dalmatina. Specie comună în sit.
- Bufo bufo. Specie comună în sit.
- Mamifere:
- Felis silvestris. Frecventă în sit.
START QUIZ
#1. Unde trăiește lupul în sit?
#2. Care sunt animalele ierbivore prezente în sit?
#3. Ce fel de animal este mistrețul?
#4. Care este animalul insectivor zburător descris din sit?
#5. Câte specii de triton există în situl Natura2000 Muntele Șes?
#6. Unde trăiește vulpea?
#7. Lupul este specie rezidentă în sit?
#8. Există menționată pisica sălbatică în sit?
#9. Există raci în apele pâraielor din sit?
#10. Există colonii de maternitate ale liliecilor descriși din sit?
#11. Ce animale nevertebrate au fost descrise în sit?
#12. Ce fel de animale au fost identificate în situl Natura2000 Muntele Șes?
#13. Unde a mai fost descris racul de ponor?
#14. Dintre cele 2 specii de rac, care este cel mai mic?
#15. Care este prădătorul de vârf în sit?
finish